Lyft med rätt teknik! - För en skadefri kropp

Att flytta gods och tunga föremål är en stor del i många verksamheter, men det kan också orsaka allvarliga hälsoproblem för personalen. Att lyfta och bära tunga föremål på fel sätt kan leda till allvarliga skador på rygg och nacke. Det är därför avgörande att företaget tar ansvar för att skydda sin personal genom att erbjuda ergonomiska produkter som minskar belastningen på kroppen, och att instruera anställda hur de lyfter rätt.

En av de bästa lösningarna för att förflytta tunga föremål är att använda lyfthjälpmedel som pirror och kärror. Dessa produkter är utformade för att underlätta hanteringen av tunga föremål på ett ergonomiskt sätt som minskar belastningen på rygg och nacke. En magasinkärra är till exempel ett utmärkt val för att transportera tunga föremål på korta avstånd, medan specialtillverkade vagnar för olika gods lämpar sig väl för att flytta olika varor och gods på längre avstånd.

Genom att investera i ergonomiska produkter för lyft av gods kan ni spara både tid och pengar. Genom att skydda er personal mot skador minskar risken för sjukskrivningar och förlorad arbetstid.

Även med rätt redskap och hjälpmedel är det viktigt att alla som arbetar med tunga gods kan lyfta rätt vid behov – det går sällan att komma ifrån manuell hantering helt.

5 tips för att lyfta rätt:

1. Placera fötterna axelbrett isär och stå nära föremålet som ska lyftas

Detta ger dig stabilitet och bra balans. Genom att stå nära föremålet minskar du också risken för att föremålet välter eller att du tappar det.

2. Sätt dig på huk och håll ryggen rak

Det är viktigt att böja knäna och att sänka höften för att lyfta föremålet. Undvik att böja dig framåt från stående ställning, då detta kan leda till skador i rygg och nacke. Håll ryggen rak under hela lyftet, och undvik att svanka eller kröka ryggen.

3. Lyft föremålet nära kroppen, rakt upp

Lyft föremålet med benen genom att räta på knäna och höften samtidigt. Håll föremålet nära kroppen och undvik att vrida kroppen eller vända dig under lyftet. Genom att lyfta föremålet rakt upp minskar risken för skador på rygg, axlar och nacke.

4. Använd hjälpmedel om föremålet är för tungt

Om föremålet är för tungt att lyfta ensam, se till att ta hjälp av en till person eller använd lyfthjälpmedel, som en magasinkärra eller tralla. Detta minskar risken för skador på rygg och muskler och gör lyftet enklare och mer effektivt.

5. Undvik att lyfta föremål över axelhöjd

Att lyfta tunga föremål över axelhöjd belastar axlar och nacke, och öka risken för skador. Se till att placera föremålet på en lämplig höjd innan du lyfter det, eller använd hjälpmedel som kan höja och sänka föremålet till en mer lämplig höjd.

Lycka till!

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Företag|Privatperson
Produkter

Kommande mässor

 

Besöksadress

 

Information

 

Kontakt